Konuşma Gecikmesi
Çocukların dil gelişimi, onların duygusal ve sosyal büyüme süreçlerinin önemli bir parçasıdır. Ancak bazı çocuklar, yaşıtlarına göre konuşma becerilerinde gecikmeler yaşayabilirler.
Konuşma Gecikmesi Nedir?
Konuşma gecikmesi, bir çocuğun yaşıtlarına göre dil gelişiminde geri kaldığı bir durumu ifade eder. Bu durum, sözcüklerin telaffuzunda sorunlar, kelime dağarcığının yetersizliği veya anlam bozukluğu şeklinde kendini gösterebilir. Konuşma becerisindeki gecikmelerin nedenlerinin doğru tespiti otizm gibi nörogelişimsel bozuklukların erken teşhis edilmesinde etkili olabilmektedir. Konuşma gecikmeleri tek başına tanı koymak için yeterli olmasa da nörogelişimsel sorunların farkedilmesinde bir ön belirti olabilir. Konuşmada 6. ayda ilk heceler, 1 yaşta ilk kelimeler, 18-24 ayda basit iki kelimeli cümleler, 3 yaşından itibaren tam konuşma şeklinde olmalıdır. Bu gelişim dönemlerine uymayan gecikmelerde uzman kontrolü yapılması gerekmektedir.
Belirtiler
Konuşma gecikmesi olan çocuklar, şu belirtileri gösterebilirler:
Sözcük ve Cümle Gecikmesi: Çocuk, yaşıtlarına göre sözcükleri veya cümleleri geciktirir veya tam olarak oluşturamaz.
Seslerin Yanlış Telaffuzu: Çocuk bazı sesleri veya heceleri yanlış telaffuz edebilir.
Kelime Dağarcığı Sorunları: Çocuğun kelime dağarcığı yaşıyla uygun değilse veya yetersizse, konuşma gecikmesi olabilir.
Anlama Zorluğu: Çocuk, başkalarının konuşmalarını veya talimatlarını anlamakta güçlük çekebilir.
Konuşma gecikmesinin nedenleri arasında, kullanılan organ kaynaklı durumlar, zihinsel yetersizlik, nörogelişimsel sorunlar ya da uyaran eksikliği yer almaktadır. Çocuğunuzda konuşma gecikmesi sorunundan muzdarip iseniz bu konuda uzman desteğini bir çocuk psikiyatristinden almalısınız. Size gerekli değerlendirmeyi yapacak ve sorunun kaynağını doğru tespit edip en uygun çözüm yoluna ulaşmanızı sağlayacaktır.