Yeme Bozuklukları
Yeme Bozuklukları
- Pika
- Geri Çıkarma Bozukluğu (Ruminasyon Bozukluğu)
- Kaçıngan/Kısıtlı Yiyecek Alımı Bozukluğu
- Anoreksiya Nervoza
- Blumia Nervoza
- Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu
Pika: En az bir ay süreyle sürekli olarak besleyici değeri olmayan ve besin olmayan maddeleri yeme ile karakterizedir.
Geri Çıkarma Bozukluğu: En az bir ay süreyle kişinin yediği yiyeceği geri çıkarması( mide içeriğinin ağıza gelmesi)
Kaçıngan/Kısıtlı Yiyecek Alımı Bozukluğu: Genellikle et sebze veya meyve gibi kokusu kıvamı veya tadı nedeniyle hoşnutsuzluk yaratan yiyeceklere duygusal hassasiyeti olan kişilerde bazı özel yiyeceklerden kaçınma gözlenebilmektedir. Bazı kişiler ise iştahlarının az olması veya yemeye karşı ilgilerinin olmamasından dolayı çok az yiyebilmektedir.Bzzı durumlarda ise kişiler boğulma kusma vb travmatik deneyimden dolayı yemekten kaçınabilmektedir.
Anoreksiya Nervoza: Gereksinimlere göre enerji alımını kısıtlama tutumu, kişide beden sağlığı bağlamında belirgin bir biçimde düşük vücut ağırlığının olmasına yol açar. Bu kişiler şişmanlamaktan ve kilo almaktan çok korkarlar; düşük vücut ağırlığında olmalarına rağmen kilo almayı engelleyici davranışlarda bulunurlar. Ayrıca bu kişilerde vücut ağırlığını nasıl algıladığıyla ilgili bir bozukluk vardır. Çok zayıf olmalarına rağmen kendilerini kilolu görürler.
Blumia Nervoza: Bu kişilerde yineleyici tıkanırcasına yeme dönemleri olur. Yeme atakları sırasında kontrolü kaybettiğini düşünürler. Sonrasında genellikle pişmanlık duyup bu sefer de telafi edici davranışlar sergilerler. Bu davranışlar kendini kusturma, laksatif ilaçlar kullanma, idrar söktürücü ilaçları uygunsuz kullanma, aşırı spor yapma, uzun süreler birşey yemeyerek kendini cezalandırma olabilir. Anoreksiya Nervozanın aksine bu kişilerin kilosu ise normal aralıklarla yer alır.
Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu: Burda da tıkanırcasına yeme atakları ve kontrolü kaybetme hissi olur.Kişi tok olsa da yemek yiyebilir, sıklıkla bu ataklar olumsuz duygulanımın üstesinden gelmek için veya ödül olarak ortaya cıkar. Kişiler sıklıkla bu durumdan utanırlar ve ataklar sırasında yalnız olmak isterler.
Tedavi Seçenekleri:
Çocuklarda yeme bozuklukları tedavi edilebilir. Çocuğunuzda yeme bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız çocuk psikiyatri hekimine başvurmalısınız. Hekiminiz çocuğunuzun genel sağlık durumunu değerlendirmek için tetkikler isteyebilir. Sonrasında çocuğa ve aileye uygun tedavi planı oluşturarak bu süreçte size klavuzluk eder. Tedavide bilişsel davranışçı terapi, dinamik yönelimli psikoterapi etkili terapi yöntemleri arasındadır. Bunun dışında gerekli görülen durumlarda ilaç tedavisi eklenebilir. Çocuğun genel sağlık durumuna göre ise tıbbi izlem gerekebilir.
Çocuklarda yeme bozuklukları, ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmelidir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile çocukların sağlığı ve refahı korunabilir. Aileler, çocuklarının duygusal sağlığını desteklemek ve profesyonel yardım aramak konusunda cesaretlendirilmelidirler. Unutmayın, çocuklarda yeme bozukluklarıyla başa çıkmak için yardım alabilirsiniz ve çocuklarınıza sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve pozitif vücut algısı kazandırabilirsiniz.