Utangaç Olan Çocuğunuz Sosyal Fobi Olabilir mi?
Sosyal Fobi, sosyal ortamlarda bulunmaktan utanma ve başkaları tarafından olumsuz değerlendirileceği korkusu yüzünden bu ortamlardan kaçınma davranışı ile kendini gösteren bir kaygı bozukluğudur.
Sosyal Fobide çocuğun korktuğu ve kaçındığı durumlar, okul ortamında; sınıfın önünde sesli okuma yapma, ödev sunulması, tahtaya yazı yazma, parmak kaldırma olabilir. Diğer ortamlarda ise yaşıtlarıyla konuşurken kaygılanma, sohbet başlatamama veya sohbete katılamama, arkadaşının doğum günü partisine gitmekten kaçınma, yeni insanlarla tanışmaktan çekinme görülebilir. Bu çocuklarda böyle ortamlarda bulunmaktan kaçınırlar ve/veya bu durumlara yoğun korku ve kaygıyla katlanırlar. Ayrıca bu durumlarda çocuklar dizinize yapışabilir, arkanıza saklanabilir. Bazen de fizyolojik belirtiler de (çarpıntı, kızarma, titreme, terleme, bulantı gibi..) görülebilir.
Şunu da unutmamakta fayda var ki, küçük çocuklardaki her kaçınma davranışı sosyal fobi olarak değerlendirilmez. Çocuğun 2-2.5 yaşına kadar yabancılara gösterdiği tepki ve korku hali normal kabul edilir.Çocuklar okul öncesi dönemde, yabancı erişkinlerin yanında utangaç davranabilirler.
Çocukta sosyal ortamlarda oluşan bu kaygı ve korkuya sosyal fobi diyebilmek için, bu kaygının yalnızca yetişkinlerle olan etkileşimde değil, çocuğun yaşıtlarının olduğu ortamlarda ortaya çıkması gerekmektedir.
Sosyal fobisi olan çocuklarda okul işlevselliğinde azalma, okul başarısında düşüklük, özgüven eksikliği, arkadaşlık kuramama, süreçte depresif belirtiler görülebilir. Bu nedenle çocuğunuzda böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız uzman desteği almanız önem arz etmektedir.